Mireille Gleizes

as a pianist

Biografie

Deze tekst is vrij van alle rechten en mag gebruikt worden voor concert programma’s, CD booklets, artikels enz.

[English version] [version française]

…………

Mireille Gleizes is geboren te Temse (België). Al op haar 12de werd ze zich bewust van de belangrijke plaats die muziek in haar leven innam en ging zich intensief op de pianostudie toeleggen. Ze behaalde een Eerste Prijs aan het Koninklijk Conservatorium van Gent en zette haar studies verder aan de Koninklijke Conservatoria van Brussel en Mons en aan het Staatsconservatorium te Minsk (U.S.S.R.). Met de grootste onderscheiding behaalde ze het hoger diploma voor piano.

Drie leraars vooral hebben haar geholpen haar natuurlijke virtuoze aanleg te ontplooien: Valery Afanassief en Mikhaïl Faerman, beiden Eerste Laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd, en de componist, pianist en pedagoog Piotr Lachert. Daarnaast is voor haar het beoefenen van zen-meditatie belangrijk om in haar spel de kracht van de stilte te kunnen laten werken. Deze combinatie van virtuositeit en expressiviteit maakt dat zij alle stijlrichtingen in het piano- en kamermuziekrepertoire van Bach tot Schnittke aankan. Vooral de Nieuwe Consonante Muziek krijgt een vooraanstaande plaats.

Ze treedt op als soliste en samen met de Russische violist Mikhaïl Bezverkhny (Eerste Laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd), de Belgische celliste France Springuel, de Israëlische altviolist Michael Kugel, de Duitse violist Marc Lubotski en het kamerorkest I Fiamminghi met als dirigent Rudolf Werthen.

Ze nam deel aan verschillende concerten in Europa, in ex-USSR, in Bosnië, in Canada, in Brazilië en in Mexico. Zij werkte mee aan diverse opnamen voor radio, CD’s en filmmuziek. Haar solo-CD met de grootste componisten van de Nieuwe Consonante Muziek werd door de kritiek enthousiast onthaald.

…………